Sverige och världsmästerskapet i rally

Världsmästerskapet i rally, ofta förkortat WRC efter World Rally Championship, är ett mästerskap som organiserats av det internationella motorsportförbundet sedan 1973. Mästerskapets deltävlingar har hållits i över trettio länder genom tiderna och en ordnas i Sverige. Tävlingen består av två skilda delar, en för förarna och en för konstruktörerna. För tillfället består serien av 14 deltävlingar som alla sträcker sig över tre dagar. 

I Sverige har olika slags motorsporter varit populära länge och rally är en av de största motorsporterna i landet. I den här artikeln tittar vi på Sveriges delaktighet i WRC. 

Svenska rallyt 

Svenska rallyt, eller Rally Sweden som det hetat sedan 2010, är Sveriges största årligen återkommande sportevenemang och den största rallytävlingen i Sverige. Rallyt är en av de 14 deltävlingarna i WRC. Det är dessutom ett av de snabbaste rallyna i världsmästerskapet. Rallyt sträcker sig från Värmland över till Hedmark på den norska sidan. Sträckan är i skogen och är en blandning av breda och smala skogsvägar. 

Det svenska rallyt kördes första gången under sommaren 1950 och gick då under namnet Midnattssolrallyt. Tävlingen bytte namn och årstid 1964 då det började köras på vintern, vilket det har gjorts sedan dess. Efter att ha haft start och målgång på olika platser genom åren, så startar och går man i mål i dagens läge vid Torsby flygplats. 

Rallyt har ställts in två gånger sedan tävlingen instiftades. Den första gången ställdes rallyt in 1974 på grund av den dåvarande oljekrisen. Den andra gången ställdes rallyt in 1990 då det årets milda vinter gjorde att vägarna inte höll för rallytrafiken. Detsamma höll på att hända 2016. För kallt kan det inte vara och den kallaste temperaturen som uppmätts under rallyt var 1966 då det blev upp till -41 grader. År 2009 kördes inte rallyt då det inte ingick i WRC.

Svenska rallyt vanns av en svensk förare varje år mellan 1950 och 1981 då finska Hannu Mikkola lyckades vinna. Sedan dess har de svenska förarna haft det kämpigt i tävlingen och senast en svensk förare vann var 1997 då Kenneth Eriksson knep vinsten. 

Det senaste svenska rallyt ägde rum i februari 2019 och vanns då av estländska Ott Tänak efter att franska Sebastien Ogier vunnit rallyt sex år i rad. 

Svenskarnas framgångar i WRC 

Genom åren har två svenskar har lyckats vinna hela WRC och därmed bli världsmästare i rally. Den första som lyckades var Björn Waldegård som 1979 blev den första officielle världsmästaren någonsin. Han körde då en Ford Escort RS 1800 och en Mercedes-Benz 450 SLC. Han vann dessutom svenska rallyt fem gånger under sin karriär och lyckades knipa 19 segrar i VM-rallyn. 

Den andra svensken som har vunnit WRC är Stig Blomqvist 1984. Han körde en Audi Sport Quattro. Förutom sin WRC-seger har Blomqvist deltagit i svenska rallyt 40 gånger och vunnit deltävlingen sju gånger av dessa. 

Under senare tid har intresset för rally svalnat något och Sverige har inte nått lika stora framgångar inom rally och WRC som under slutet på 1900-talet.