Svenskar och motorsport

Motorsport är sport som utövas med motordrivna fordon som till exempel bilar, motorcyklar eller båtar. Det har tävlats aktivt inom motorsport sedan slutet på 1800-talet och sedan dess har flera olika grenar och tävlingar utvecklats inom sporten. De flesta grenarna går ut på att komma snabbast i mål av startfältet för att lyckas med det måste man förutom att ha ett tekniskt avancerat fordon, också vara en skicklig förare. I Sverige håller flera på med motorsport på olika nivå och det finns ett antal svenskar som har lyckats ta sig till världseliten. 

I den här artikeln tittar vi närmare på några kända svenska motorsportsutövare. 

Svenskar i Formel 1 

Formel 1 är kanske den mest kända motorsporten och den mest prestigefyllda. Totalt har tio svenskar tävlat i grenen. Den första var Joakim Bonnier som körde sitt första Grand Prix-lopp 1956. Han blev även den första svensken att vinna en VM-tävling 1959. Den mest kända Formel 1-föraren någonsin i svensk historia är Ronnie Peterson som kom tvåa i VM både under 1971 och 1978. Peterson dog i och med en traumatisk olycka under en tävling i Italien 1978. Den senaste svensken att köra Formel 1 var Marcus Ericsson som körde under 2014–2018. Under sin karriär tog han som bäst en niondeplats under en tävling i Monaco. 

Svenskar inom rally 

Rally är en av de mest folkkära motorsportgrenarna i Sverige och landet har även stått som värd för flera tävlingar inom sporten. Den första kända svenska rallypersonligheten var Erik Carlsson som också kallades “På taket” efter hur han själv beskrev sig ha kommit i mål under en intervju 1955. Den mest kända svenska rallyföraren genom tiderna är Björn Waldegård som blev den allra första världsmästaren i rally 1978 och som klarade sig bra i flera andra internationella tävlingar genom sin karriär. 

Andra kända namn inom rally är bland annat Stig Blomqvist och Ewy Rosqvist-von Korff. Den förstnämnde vann även han titeln som världsmästare 1984 och vann även flera andra tävlingar under sin långa karriär. Den sistnämnde är en av de mest framgångsrika kvinnorna inom bilsportens historia då hon vann europamästerskapen ett flertal gånger och blev utsedd till Sveriges främsta idrottskvinna 1961. 

Svenskar inom speedway, motocross och andra grenar

Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna någonsin inom grenen speedway. Grenen går ut på att man tävlar med speciella motorcyklar på en doserad rundbana. Ove Fundin var den första riktigt kända speedwayföraren då han tog fem individuella världsmästerskapstitlar under 1950- och 1960-talen före hans rekord slogs av Tony Rickardsson som tog fem sju titlar mellan 1994 och 2005. För tillfället är Andreas Jonsson den mest kända föraren inom grenen. 

Sverige har också klarat sig bra inom motocross, där Håkan Carlquist vann en världsmästerskaptitel i 500cc-klassen 1983 och Marcus Hansson gjorde samma bragd 1994. Inom enduro är den svenska föraren Anders Eriksson en av historiens mest framgångsrika. Sverige har också skördat framgångar inom rallycross, där Kenneth Hansen varit den mest framgångsrika föraren inom sportens historia med sina tolv europamästerskapstitlar i bagaget.